Video

portretten uit corona tijd op Ateliervloer - Mieke de Waal

Video van de portretten uit corona-tijd

Boris Braak filmde in mijn atelier – bij muziek van Cuby & the Blizzards – deze sfeervolle impressie van de portretten die ik in corona-tijd schilderde. Het zijn intieme werkjes, 24 x 30 cm, in gemengde technieken op linnen. Elk portret kost 260 euro.

Toen corona in het voorjaar van 2020 de wereld op zijn kop zette, veranderde mijn werk. Tijdens het leven in quarantaine kon ik me het beste uiten in het schilderen van portretten op klein formaat. De intieme ‘inktkoppen’ hoefden niet fysiek op iemand te lijken, het ging om een universelere gemoedstoestand die ze moesten uitdrukken. Die gemoedstoestand is er vaak een van verbazing, soms van onrust, soms van berusting. ‘Portretten van een innerlijk’, zo typeerde collega-schilder Jan Radersma ze. Hoewel het voorjaar voor veel emotionele onrust zorgde, had het ook troost in petto: de overweldigende geelgroene kleurenpracht van de ontluikende natuur, de strak blauwe luchten, de vriendelijke gebaren uit onverwachte hoek. Met de seizoenen maakte het geelgroen in mijn portretten plaats voor rood en later bruin. 

Afrikaanse invloeden

In 2017 en 2018 maakte ik schitterende reizen in Oeganda, Namibië en Botswana. Ik deed er inspiratie op en kwam met tassen vol materiaal terug. Journalist Boris Braak filmde me in het atelier, te midden van de stoffen waarmee ik aan de gang ging. Hij maakte een mooie video over de Afrikaanse invloeden in mijn kunst. De schilderijen zie je elders in deze site.

Mieke koopt stoffen in Kampala
Sieboldmuseum Wurzburg - Mieke de Waal

SieboldMuseum Würzburg

Najaar 2016 reisde de tentoonstelling BinnensteBuiten; Kimono’s van Mieke de Waal over de grens. In navolging van het Leidse Japanmuseum SieboldHuis toonde ook het Siebold Museum in het Duitse Würzburg – de geboorteplaats van Von Siebold – de op de kimono geïnspireerde soft sculpturesVideo: Ronald de Graaf.

Japanmuseum SieboldHuis in Leiden

Zondag 29 mei 2016 was de laatste dag van BinnensteBuiten; Kimono’s van Mieke de Waal in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden. Voor wie het miste, of voor wie er aan herinnerd wil worden: bekijk de dromerige impressie die Boris Braak maakte van de tentoonstelling.

Uitnodiging Sieboldhuis - Mieke de Waal
Scroll naar boven