Statement

Mieke de Waal

‘Mijn streven: ontwapenend werk over de grote thema’s van het leven’

Goede kunst vangt je aandacht, speelt ermee, en lokt hem terug wanneer je weer over wilde gaan tot de orde van de dag. Ik houd ervan als kunst niet-hermetisch is maar open en raadselachtig, als ze grote vragen oproept. Wie zijn wij? Waar komen we vandaan? Hoe verhouden we ons tot de wereld om ons heen?

Mijn werk is tactiel, schijnbaar kwetsbaar, kleurig, vaak sober van vorm en met een huid waarop veel te beleven is. Elk werk draagt een eigen verhaal. Bijvoorbeeld: over het geboren zijn op een andere plek dan waar het leven je nu gebracht heeft.

Kenmerkend voor mijn werkproces is dat ik me – soms maandenlang – verdiep in een thema. In die maanden zet ik mijn ideeën en emoties om in één of meer kunstwerken. Ook het feitelijke maakproces verloopt onderzoekend, experimenterend met materialen en technieken. Behalve als beeldend kunstenaar ben ik ook opgeleid als cultureel antropoloog. Deze twee interessegebieden – kunst en de mens – komen samen in mijn beeldende werk.

Scroll naar boven