De eerste ‘Planteneter’ is gearriveerd

Niet lang geleden zagen we in het bos vlakbij regelmatig reeën. Zo’n mooi gezicht: die ranke en toch gespierde dieren, de grote ogen, schuw en trots. Ik mis ze. Vandaar dit ontwerp van de ‘Planteneter’. Ik bedacht: een ree eet enkel planten, en dat maakt hem zó lekker dat wij hem als wild op ons bord willen. Wild smaakt me nu toch minder lekker.

Deze ‘Planteneter’ is 75 cm hoog, watergesneden uit Cortenstaal. Er gaan er maximaal 10 van deze maat de wereld in. Speciale voorverkoopprijs (tot 10 april) is 775 euro.

Op komst: ‘Beelden en Bomen’ in Doorn

In 2024 viert het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn dat het 100 jaar bestaat. Ter gelegenheid daarvan nodigde dit arboretum de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB) uit voor een tentoonstelling van voor- tot najaar.

Mijn mede-curatoren Fleur van den Berg, Jacqueline Bohlmeijer, Wilma Bosland en ik zijn druk met de voorbereidingen. Bij weer en wind verkennen we dit feeërieke arboretum op goede plekken voor de 35 beelden die er komen. En het gaat prachtig worden!

De tentoonstelling is van 13 april t/m 6 oktober 2024. 
Ik houd jullie op de hoogte.

Dank aan JFK in Amsterdam

De kunstcommissie van het appartementencomplex JFK in Amsterdam nodigde me uit voor een overzichtstentoonstelling. Tachtig werken uit de afgelopen 25 jaar waren er te zien. De feestelijke opening en rondleiding waren drukbezocht en geanimeerd. Diverse werken vonden een nieuw thuis. Veel dank aan de organisatie: Ria de Steur, Otto Brix, Mieke Kuyper, Huub Baijens en Ronald de Graaf!

‘Ontrafeling’, gemengde technieken, 80 cm hoog
2.750,- euro.

‘Dance’, gemengde technieken, 45 cm hoog
800 euro

Verlengd t/m 10 maart ’24: NDSM IVX – Op de vlucht

Het verhaal van mensen die geliefden achterlaten en oceanen trotseren op zoek naar een beter leven is complex. Mensen vluchten voor oorlog, discriminatie of economische malaise en de gevolgen van klimaatverandering. Wat delen deze vluchtelingen met elkaar? Welke hoop, dromen en verlangens drijven hen?

In OP DE VLUCHT betrekken kunstenaars toeschouwers bij het fenomeen migratie met werk uit diverse disciplines, van schilderij tot interactieve installatie.

Curator: Ellen Klijzing.
Van mij zie je ‘We too came by boat’.

  • Waar: NDSM-loods, NDSM-plein 28, 1033 WB Amsterdam
  • Wanneer: t/m 10 maart 2024
  • Open: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur

Fotografische bespiegelingen

The sky is the limit - fotografie - Mieke de Waal
Geluksbrenger - fotografie - Mieke de Waal
Drama - fotografie - Mieke de Waal

Soms moet je de zinnen verzetten. Ik verlies me dan graag in de schoonheid van de natuur. Op basis van mijn waterfoto’s maak ik fotowerken waarin je binnenshuis de oneindigheid kunt voelen.

Hierboven drie van deze ‘Bespiegelingen’: The sky is the limitGeluksbrenger, en Drama. De fotowerken zijn afgedrukt op aluminium of op kristalhelder acrylglas met gepolijste randen. Maat: 60 x 80 cm. Prijs: 475 euro per stuk. 
Zie ook www.dutchwaterart.com.

Sets kaarten

Bos en mens - Kimono - Mieke de Waal

Er zijn drie sets kaarten beschikbaar:

  • ‘De mens als lijfelijk wezen’. Tien kaarten (van 10 x 15 cm) van soft sculptures die het menselijk lichaam met nieuwe ogen bezien.
  • ‘De kunst van het reizen’. Negen extra grote kaarten (21 x 15 cm) met afbeeldingen van werken die de reislust wekken.
  • ‘Portretten van een innerlijk’. Tien kaarten (van 10 x 15 cm) met intieme portretten in inkt.

Elke set kost een tientje (plus eventuele verzendkosten).
Stuur me een mailtje en de kaarten komen naar je toe.
Op afspraak ophalen in het atelier kan natuurlijk ook. 

Video over Afrikaanse invloeden

Mieke koopt stoffen in Kampala

In 2017 en 2018 maakte ik schitterende reizen in Oeganda, Namibië en Botswana. Ik deed er inspiratie op en kwam met tassen vol materiaal terug. Journalist Boris Braak filmde me in het atelier, temidden van de stoffen waarmee ik aan het werk was. Hij maakte een mooie video over de Afrikaanse invloeden in mijn kunst.

Korte film over tentoonstelling in SieboldHuis Leiden

Uitnodiging Sieboldhuis - Mieke de Waal

Ook van de tentoonstelling BinnensteBuiten; Kimono’s van Mieke de Waal in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is een video te bekijken. Klik HIER om de dromerige impressie te zien die Boris Braak maakte van de tentoonstelling (en vergeet niet het geluid aan te zetten!).

Meer informatie is ook nog te vinden op de website van Japanmuseum SieboldHuis. Zie verder de fraaie pagina die het Leidsch Dagblad aan de tentoonstelling wijdde.

Scroll naar boven