Tentoonstelling ‘Beelden & Bomen’ van start

In 2024 viert het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn dat het 100 jaar bestaat. Ter gelegenheid daarvan nodigde dit prachtige arboretum de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB) uit voor een tentoonstelling van voor- tot najaar. Samen met Fleur van den Berg, Jacqueline Bohlmeijer en Wilma Bosland organiseerde ik deze tentoonstelling. En natuurlijk doen we zelf ook mee.

In deze tentoonstelling gaan de kunstwerken van 35 beeldhouwers uit heel Nederland een intrigerende dialoog aan met de natuur om hen heen. Er zijn beelden die lijken op te gaan in de natuur, alsof de maker zoekt naar paradijselijke harmonie. Er zijn er ook die met hun geometrische vormentaal laten zien: dit is niet gegroeid, maar gemaakt door een mens. Contrast. En er zijn er die een verhaal vertellen. Over natuuronderzoek bijvoorbeeld, of over biodiversiteit.  Zo rijk geschakeerd als het Nationaal Bomenmuseum Gimborn is, zoveel variatie laat de Nederlandse Kring van Beeldhouwers hier zien.

 • Waar: Nationaal Bomenmuseum Gimborn, Velperengh 13, 3941 BZ Doorn
 • Wanneer: 13 april t/m 6 oktober 2024, dagelijks van 8.00 tot 19.00 uur
 • Entree: € 8,50 (alleen pin), Museumkaart niet geldig

Over de ‘Planteneter’

Niet lang geleden zagen we in het bos vlakbij regelmatig reeën.

Zo’n mooi gezicht: die ranke en toch gespierde dieren, de grote ogen, schuw en trots. Ik mis ze.

Vandaar dit ontwerp van de ‘Planteneter’. Ik bedacht: een ree eet enkel planten, en dat maakt het dier zó lekker dat wij hem als wild op ons bord willen. Wild smaakt me nu minder goed.

Voor mijn ontwerp wilde ik met het silhouet van de ree laten zien hoe krachtig en tegelijk aaibaar het dier oogt. In de openwerking van het staal zie je de bladeren en bloemen waar reeën dol op zijn. De vorm van de grondplaat doet denken aan een open plekje in het bos.

De ‘Planteneter’ is watergesneden uit Cortenstaal. 
De grote ree die nu in het Bomenmuseum staat, is 175 cm hoog. De prijs: 2950 euro.
Er is ook een kleintje: 75 cm hoog. Prijs van de kleine: 775 euro.

Van 5 april tot 6 oktober ’24: NDSM XV – Nieuw New Babylon

Te midden van de wereldwijde conflicten en de klimaatcrisis die sneller en verwoestender toeslaat dan voorspeld, zijn er ook lichtpuntjes die hoop en vertrouwen in een betere toekomst geven. We realiseren ons steeds meer dat we slechts een klein deel zijn van een groot en complex systeem. Mensen zijn bedreven in het creëren en geloven van verhalen. De oude mythen van helden en goden passen echter niet meer bij de huidige realiteit. We hebben nieuwe mythen nodig die onze veranderde behoeften weerspiegelen, met nieuwe personages die ons helpen omgaan met de snel veranderende wereld. Daarover gaat de tentoonstelling NIEUW NEW BABYLON.

Curator Ellen Klijzing 

Kunstenaars Lies Aris, Wim Bakker, Allard Boterenbrood, Vincent Boschma, Madelon ter Borg, Ike van Cleeff, Gertjan Evenhuis, Ester Eva Damen, Jim Du Pan, Neil Fortune, Catarina Garcia, Marian Genet, Kris Gonzalez, Fabien Gruau, Frank Hietbrink, Caroline Kampfraath, Ossa Kierkegaard, Esther Kin, Nanny Kok, Bas Kosters, Rucha Kulkarni, Igor Kusmirak, Neyde Lantyer, GH Mack, Helena Kaori Maeda, Femke Moedt, Maud Oonk, Paul Rinzo, Eduardo Rojo,
Carla Rump, Henk Schut, Helga van Stralen, Mieke de Waal, Marius van Zandwijk.

Van mij zie je ‘De rok van het Universum’, die ik op de foto aan het installeren ben.

  • Waar: NDSM-loods, NDSM-plein 28, 1033 WB Amsterdam
  • Wanneer: 5 april t/m 6 oktober 2024
  • Open: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur
  • Opening: 5 april om 17.00 uur

Draagbare miniaturen van ‘Yes’

Jaren geleden zag ik in de krant een foto van een juichende vrouw op Haiti. Ze was opgetogen omdat de toenmalige dictator verdreven was. Het ikonische beeld stond me op het netvlies gebrand. Het leidde tot het ontwerp van een beeld in Cortenstaal, getiteld ‘Yes!’.

Nu, jaren later, ben ik nog steeds dol op die onstuitbare positiviteit van deze vrouwfiguur. Ik besloot er draagbare miniaturen van te maken. Dezelfde watersnijder die mijn grotere beelden snijdt, sneed deze miniaturen uit messing. Ik polijst ze en monteer ze tot hangers en oorbellen. Nederlands ontwerp en echt Nederlands handwerk.

De oorbellen kosten € 39,- per set (excl. verzendkosten)
De hanger – met goudkleurige leren veter – is ook €39,- (excl. verzendkosten)

Fotografische bespiegelingen

The sky is the limit - fotografie - Mieke de Waal
Geluksbrenger - fotografie - Mieke de Waal
Drama - fotografie - Mieke de Waal

Soms moet je de zinnen verzetten. Ik verlies me dan graag in de schoonheid van de natuur. Op basis van mijn waterfoto’s maak ik fotowerken waarin je binnenshuis de oneindigheid kunt voelen.

Hierboven drie van deze ‘Bespiegelingen’: The sky is the limitGeluksbrenger, en Drama. De fotowerken zijn afgedrukt op aluminium of op kristalhelder acrylglas met gepolijste randen. Maat: 60 x 80 cm. Prijs: 475 euro per stuk. 
Zie ook www.dutchwaterart.com.

Sets kaarten

Bos en mens - Kimono - Mieke de Waal

Er zijn drie sets kaarten beschikbaar:

 • ‘De mens als lijfelijk wezen’. Tien kaarten (van 10 x 15 cm) van soft sculptures die het menselijk lichaam met nieuwe ogen bezien.
 • ‘De kunst van het reizen’. Negen extra grote kaarten (21 x 15 cm) met afbeeldingen van werken die de reislust wekken.
 • ‘Portretten van een innerlijk’. Tien kaarten (van 10 x 15 cm) met intieme portretten in inkt.

Elke set kost een tientje (plus eventuele verzendkosten).
Stuur me een mailtje en de kaarten komen naar je toe.
Op afspraak ophalen in het atelier kan natuurlijk ook. 

Video over Afrikaanse invloeden

Mieke koopt stoffen in Kampala

In 2017 en 2018 maakte ik schitterende reizen in Oeganda, Namibië en Botswana. Ik deed er inspiratie op en kwam met tassen vol materiaal terug. Journalist Boris Braak filmde me in het atelier, temidden van de stoffen waarmee ik aan het werk was. Hij maakte een mooie video over de Afrikaanse invloeden in mijn kunst.

Korte film over tentoonstelling in SieboldHuis Leiden

Uitnodiging Sieboldhuis - Mieke de Waal

Ook van de tentoonstelling BinnensteBuiten; Kimono’s van Mieke de Waal in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is een video te bekijken. Klik HIER om de dromerige impressie te zien die Boris Braak maakte van de tentoonstelling (en vergeet niet het geluid aan te zetten!).

Meer informatie is ook nog te vinden op de website van Japanmuseum SieboldHuis. Zie verder de fraaie pagina die het Leidsch Dagblad aan de tentoonstelling wijdde.

Scroll naar boven