Nieuws en exposities

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief - Mieke de Waal

Een paar keer per jaar verstuur ik een nieuwsbrief naar mensen die hebben laten weten graag op de hoogte te blijven. Je kunt je vrijblijvend aanmelden voor de nieuwsbrief.

5 april t/m 3 juni 2023: 'Onder de oppervlakte', NKvB-galerie bij Hazart in Soest

De expositie ‘Onder de Oppervlakte’ van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in Soest is geopend. Mijn mede-curatoren Fleur van den Berg en Jacqueline Bohlmeijer en ik zijn blij met het resultaat. Graag organiseren we daarom een rondleiding op zaterdag 15 april om 12.00 uur. Voor deze speciale dag verwelkomen wij de gasten met thee/koffie met gebak.

Oppervlakkig gezien leven we in een land waar veel goed gaat. Nederland is welvarend, heeft al lang geen oorlog meegemaakt en klimaatverandering lijkt ons weinig te raken. De laatste tijd vertoont dat gepolijste beeld steeds meer scheuren. Niet alles is wat het lijkt.

In april en mei duiken leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers plus een aantal gastexposanten letterlijk en figuurlijk onder de oppervlakte. Ze laten zien met welke verborgen werelden, filosofische diepten, gelaagdheden, onderhuidse zaken zij zich bezighouden. In het onderbewuste is het spannend dolen, en ook in de fysieke wereld zijn er veel dingen waar we niets van weten of waar we ons niet bewust van zijn. Onvermoede krachten schuilen onder de oppervlakte.

Waar: Kring van beeldhouwers galerie, Hazart, Pimpelmees 3, 3766 AX Soest
Wanneer: 5 april t/m 3 juni 2023; woensdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur; zaterdag 10.00-16.00 uur. Gesloten op Koningsdag en Hemelvaartsdag.
Ontmoeten: op zaterdag ben ik suppoost bij de expositie, van 13.00 tot 16.00 uur. Verder op afspraak.
Meer informatie: www.nkvb.nl/nkvb-galerie
Extra: Bij de galerie is ook de fraaie beeldentuin van Hazart te bezoeken. 

T/m 3 juni 2023: 'Open Up' in Amsterdam

Tijdens de exposities van d.&a (Design & Art) krijgt de gehele begane grond van Dutch Design Hotel Artemis elke vier maanden een verrassend ander uiterlijk. Steeds is er een thema waarbij kunstenaars en designers worden uitgenodigd. Er is gelegenheid de makers te ontmoeten tijdens drie inspirerende ‘connectiedagen’. Al het getoonde werk is te koop. Thema van ‘Open Up’ is de kunst van het reizen. Van mij zijn er een stuk of vijftien – deels grote – werken te zien.

 • Waar: Dutch Design Hotel Artemis, John M. Keynesplein 2, 1066 EP Amsterdam
 • Wanneer: 11 februari t/m 3 juni 2023 
 • Open: de expositie is non stop te zien, even melden bij de balie van het hotel
 • Eerstvolgende Meet & Greet: donderdag 20 april van 19.00 tot 21.30 uur. Je bent van harte welkom. Stuur even een berichtje naar expo@aeonplazahotels.com en reserveer een plekje.
 • Extra informatie: scroll naar onder op homepage van www.artemisamsterdam.com. Klik op de expositie en je vindt informatie en prijzen.

Hieronder v.l.n.r.: ‘Zuid-Amerika’, ‘Laat duizend bloemen bloeien’ en ‘De wereld verandert’. Meer info in de rubriek ‘Schilderijen – Ruimtelijk schilderwerk’

28 april t/m 11 juni 2023: 'Bespiegelingen', de Woudkapel in Bilthoven

De Woudkapel ziet zich als ‘een ontmoetingsplaats voor vrijdenkers en zinzoekers’. Mijn op water geïnspireerde werk onder de noemer ‘Bespiegelingen’ past wonderwel in deze intieme setting.

Op vrijdag 28 april opent om 15.30 uur een bijzonder onderdeel van het Eeuwfeest van de Woudkapel: de kunstroute ‘Plekken van Bespiegeling’. Bastiaan van den Berg, curator van het kunstproject, vertelt over de kunstroute in Bilthoven waaraan acht kunstenaars meedoen.
Daarna vertel ik wat over mijn expositie ‘Bespiegelingen’ die vanaf dat moment in de zalen van De Woudkapel is te zien.
Tijdens de borrel kun je al het werk in en rond de Woudkapel bekijken.

Waar: De Woudkapel, Beethovenlaan 21, 3723 JG Bilthoven
Wanneer: 28 april t/m 11 juni 2023
Opening: vrijdag 28 april om 15.30 uur. 
Ontmoeten: behalve bij de opening ben ik ook op zondag 7 mei om 11.30 uur aanwezig. En op afspraak.
Verder geopend: de expositie kan worden bezocht een half uur voor aanvang en na afloop van van programma-activiteiten in de Woudkapel. Zie  www.woudkapel.nl .
Zie ook: www.dutchwaterart.com

27 mei t/m 18 juni 2023: 'Weerschijn', Kunstencentrum K38 in Roden

De sectie Beeldende Kunst van Kunstencentrum K38 nodigde zeven kunstenaars uit met werk over weerspiegelingen in water, spiegel of glas. Het wordt een combinatie van werk aan de wand en ruimtelijk werk.

 • Waar: Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, 9301 LT Roden
 • Wanneer: 27 mei t/m 18 juni, woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
 • Entree: €2,-.
 • Opening: vrijdag 26 mei om 16.00 uur, toegang gratis
 • Zie ook: kunstencentrumk38.nl
Op de foto: Tropen, 60 x 80 cm, foto op aluminium, 475 euro

 

 

The sky is the limit - fotografie - Mieke de Waal
Geluksbrenger - fotografie - Mieke de Waal
Drama - fotografie - Mieke de Waal

Soms moet je de zinnen verzetten. Ik verlies me dan graag in de schoonheid van de natuur. Op basis van mijn waterfoto’s maak ik fotowerken waarin je binnenshuis de oneindigheid kunt voelen.

Hierboven drie van deze ‘Bespiegelingen’: The sky is the limitGeluksbrenger, en Drama. De fotowerken zijn afgedrukt op aluminium of op kristalhelder acrylglas met gepolijste randen. Maat: 60 x 80 cm. Prijs: 475 euro per stuk. 
Zie ook www.dutchwaterart.com

Sets kaarten

Bos en mens - Kimono - Mieke de Waal

Er zijn drie sets kaarten beschikbaar:

 • ‘De mens als lijfelijk wezen’. Tien kaarten (van 10 x 15 cm) van soft sculptures die het menselijk lichaam met nieuwe ogen bezien.
 • ‘De kunst van het reizen’. Negen extra grote kaarten (21 x 15 cm) met afbeeldingen van werken die de reislust wekken.
 • ‘Portretten van een innerlijk’. Tien kaarten (van 10 x 15 cm) met intieme portretten in inkt.

Elke set kost een tientje (plus eventuele verzendkosten).
Stuur me een mailtje en de kaarten komen naar je toe.
Op afspraak ophalen in het atelier kan natuurlijk ook. 

Video van 'portretten van een innerlijk'

Corona 15 - Mieke de Waal - Portretten

Boris Braak filmde in mijn atelier – bij muziek van Cuby & the Blizzards – deze sfeervolle impressie van de ‘portretten van een innerlijk’ die ik sinds het begin van de corona-tijd schilderde.

Video over Afrikaanse invloeden

Mieke koopt stoffen in Kampala

In 2017 en 2018 maakte ik schitterende reizen in Oeganda, Namibië en Botswana. Ik deed er inspiratie op en kwam met tassen vol materiaal terug. Journalist Boris Braak filmde me in het atelier, temidden van de stoffen waarmee ik aan het werk was. Hij maakte een mooie video over de Afrikaanse invloeden in mijn kunst.

Video uit Siebold Museum in Würzburg, Duitsland

Sieboldmuseum Wurzburg - Mieke de Waal

In het Siebold Museum in het Duitse Würzburg had ik najaar 2016 een solo-tentoonstelling met mijn op de kimono geïnspireerde soft sculptures. Bekijk in een paar minuten deze video-impressie: https://youtu.be/odlBkkIkaM8 . Of lees het artikel uit de Main Post.

Korte film over tentoonstelling in SieboldHuis Leiden

Uitnodiging Sieboldhuis - Mieke de Waal

Ook van de tentoonstelling BinnensteBuiten; Kimono’s van Mieke de Waal in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is een video te bekijken. Klik HIER om de dromerige impressie te zien die Boris Braak maakte van de tentoonstelling (en vergeet niet het geluid aan te zetten!).

Meer informatie is ook nog te vinden op de website van Japanmuseum SieboldHuis. Zie verder de fraaie pagina die het Leidsch Dagblad aan de tentoonstelling wijdde.