Nieuws en exposities

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief - Mieke de Waal

Zo’n tien keer per jaar verstuur ik een nieuwsbrief naar mensen die hebben laten weten graag op de hoogte te blijven. Je kunt je vrijblijvend aanmelden voor de nieuwsbrief.

Twee exposities in NDSM Amsterdam-Noord

Boven in de NDSM-loods vind je de expositieruimte Fuse. De ruimte is groot, hoog, licht en ruig. In het voorste deel van Fuse exposeren de kunstenaars uit de NDSM, plus gasten.
In het achterste deel zijn kortere tentoonstellingen met (ook) mensen van buiten de NDSM.
Per 1 september doe ik mee aan de tentoonstellingen in beide ruimtes.

1 - Vanaf 1/9: NKvB Zomersalon '23

Deze nazomer vullen twintig leden van De Nederlandse Kring van Beeldhouwers en drie gasten 600 m2 van NDSM FUSE met experimenteel werk. Een vrolijke staalkaart van ruimtelijke werken.
Curator: Godelieve Smulders.
Van mij zie je de soft sculptures ‘Over de vruchtbaarheid’ (foto) en ‘Vrije geest’.

 • Waar: NDSM-loods, NDSM-plein 28, 1033 WB Amsterdam
 • Wanneer: 1 september t/m 1 oktober 2023
 • Open: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur

2 - Vanaf 1/9: NDSM IVX - Op de vlucht

Het verhaal van mensen die geliefden achterlaten en oceanen trotseren op zoek naar een beter leven is complex. Mensen vluchten voor oorlog, discriminatie of economische malaise en de gevolgen van klimaatverandering. Wat delen deze vluchtelingen met elkaar? Welke hoop, dromen en verlangens drijven hen?
In OP DE VLUCHT betrekken kunstenaars toeschouwers bij het fenomeen migratie met werk uit diverse disciplines, van schilderij tot interactieve installatie.
Curator: Ellen Klijzing.
Van mij zie je ‘We too came by boat’.

 • Waar: NDSM-loods, NDSM-plein 28, 1033 WB Amsterdam
 • Wanneer: 1 september 2023 tot 28 januari 2024
 • Open: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur

28 en 29 september: 'Headlines' bij conferentie over psychotrauma

Ter inspiratie voor een internationaal gezelschap van psychologen en psychiaters is mijn installatie ‘Headlines’ te gast bij hun wetenschappelijke conferentie.

‘Headlines’ zijn gebaseerd op krantenfoto’s van onbekende wereldburgers.

Helaas komen de meeste onbekenden in de krant omdat ze heftige dingen hebben meegemaakt: oorlog, rampen, geweld. Een deel van hen raakt hierdoor getraumatiseerd. Een ander deel blijkt wonderbaarlijk veerkrachtig in het leren leven met zulke ervaringen. 

Bij mij krijgen ze allemaal een podium.

Vanaf 1/10: 'Beestachtig Goed' in Soest

Tahiti-strandloper-Mieke-de-Waal

‘Tahiti strandloper’ (uit de reeks ‘Fly Away’)
inkt en acryl op zeekaart, houten sierbord, doorsnee 29 cm
250 euro

‘Lied van de zee’
gemengde technieken, 40 x 35 x 10 cm
850 euro

De Nederlandse Kring van Beeldhouwers toont in deze expositie ruimtelijk werk dat aan dieren doet denken, een dierlijke uitstraling heeft of een verwijzing is. In diverse materialen en technieken. In de woorden van curator Loes Schellekens: “Beestachtig Goed!”

Van mij zie je in Soest werken waarin vogels de hoofdrol hebben. Exotische vogels op zeekaarten van de Pacific. Maar ook Nederlandse strandvogels die een ‘Lied van de zee’ zingen.

 • Waar: Kring van Beeldhouwers Galerie, Pimpelmees 3 [goed adres!], 3766 AX Soest
 • Wanneer: 1 oktober t/m 1 december 2023
 • Open: woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
 • Opening: op zondag 1 oktober om 14.00 uur door Jenny van Rij, met muziek van V/H De teenagers

Save the date: opening in Amsterdam

De kunstcommissie van het appartementencomplex JFK in Amsterdam nodigde me uit voor een overzichtstentoonstelling. Verspreid over de vier verdiepingen en in het ruime atrium is deze winter een overzicht te zien van werk uit de afgelopen 25 jaar. Een van de oudste werken: ‘Patroon’ (foto).

Er komt een feestelijke opening – met muziek – op zondag 19 november om 15.00 uur. Noteer die middag!

Met dank aan enkele kopers

Kleinzoon Jelle was enthousiast over het cadeau van oma aan opa: ‘Geluksbrenger’ (2/5). Met schepnet in de hand verklaarde hij naar dit ‘poeletje’ te willen.

Wea kocht ‘Japanse tuin (1/5)’ omdat ze er goed bij kan mediteren.

De soft sculpture ‘De zon in het water’ zorgt samen met de palm voor rustig en toch beweeglijk groen in de kamer van Meta en Jaap. Het fotowerk ‘Chill Chili’ herinnert aan het land waar Meta’s opa woonde.

De oudste dochter van Mariska en Gys werd 25. Ze besloten die mijlpaal te markeren met een toepasselijk geschenk voor muzikale Noa: een soft sculpture uit bladmuziek. Voor Nelle van 23 kochten ze ook alvast een eigen kunstwerk: het ‘Nelle-jurkje’.

The sky is the limit - fotografie - Mieke de Waal
Geluksbrenger - fotografie - Mieke de Waal
Drama - fotografie - Mieke de Waal

Soms moet je de zinnen verzetten. Ik verlies me dan graag in de schoonheid van de natuur. Op basis van mijn waterfoto’s maak ik fotowerken waarin je binnenshuis de oneindigheid kunt voelen.

Hierboven drie van deze ‘Bespiegelingen’: The sky is the limitGeluksbrenger, en Drama. De fotowerken zijn afgedrukt op aluminium of op kristalhelder acrylglas met gepolijste randen. Maat: 60 x 80 cm. maximale oplage in deze uitvoering: 5. Prijs: 475 euro per stuk. 
Zie ook www.dutchwaterart.com

Sets kaarten

Bos en mens - Kimono - Mieke de Waal

Er zijn drie sets kaarten beschikbaar:

 • ‘De mens als lijfelijk wezen’. Tien kaarten (van 10 x 15 cm) van soft sculptures die het menselijk lichaam met nieuwe ogen bezien.
 • ‘De kunst van het reizen’. Negen extra grote kaarten (21 x 15 cm) met afbeeldingen van werken die de reislust wekken.
 • ‘Portretten van een innerlijk’. Tien kaarten (van 10 x 15 cm) met intieme portretten in inkt.

Elke set kost een tientje (plus eventuele verzendkosten).
Stuur me een mailtje en de kaarten komen naar je toe.
Op afspraak ophalen in het atelier kan natuurlijk ook. 

Video van 'portretten van een innerlijk'

Corona 15 - Mieke de Waal - Portretten

Boris Braak filmde in mijn atelier – bij muziek van Cuby & the Blizzards – deze sfeervolle impressie van de ‘portretten van een innerlijk’ die ik in 2020 en 2021 schilderde.

Video over Afrikaanse invloeden

Mieke koopt stoffen in Kampala

In 2017 en 2018 maakte ik schitterende reizen in Oeganda, Namibië en Botswana. Ik deed er inspiratie op en kwam met tassen vol materiaal terug. Journalist Boris Braak filmde me in het atelier, temidden van de stoffen waarmee ik aan het werk was. Hij maakte een mooie video over de Afrikaanse invloeden in mijn kunst.

Video uit Siebold Museum in Würzburg, Duitsland

Sieboldmuseum Wurzburg - Mieke de Waal

In het Siebold Museum in het Duitse Würzburg had ik najaar 2016 een solo-tentoonstelling met mijn op de kimono geïnspireerde soft sculptures. Bekijk in een paar minuten deze video-impressie: https://youtu.be/odlBkkIkaM8 . Of lees het artikel uit de Main Post.

Korte film over tentoonstelling in SieboldHuis Leiden

Uitnodiging Sieboldhuis - Mieke de Waal

Ook van de tentoonstelling BinnensteBuiten; Kimono’s van Mieke de Waal in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is een video te bekijken. Klik HIER om de dromerige impressie te zien die Boris Braak maakte van de tentoonstelling (en vergeet niet het geluid aan te zetten!).

Meer informatie is ook nog te vinden op de website van Japanmuseum SieboldHuis. Zie verder de fraaie pagina die het Leidsch Dagblad aan de tentoonstelling wijdde.